Psihoterapija je terapija razgovorom koja podrazumeva individualne susrete sa školovanim stručnjakom koji je tu da Vam pomogne da prebrodite emocionalne teškoće sa kojima se suočavate. Psihoterapija ima zadatak da utiče na kontrolu ili eliminisanje simptoma, kako bi osoba mogla bolje da funkcioniše i kako bi se oporavila od teškoća uz povećanje kvaliteta života. Online psihoterapijski susreti imaju istu strukturu i ciljeve, s tim što se organizuju preko video poziva, iz udobnosti Vašeg doma ili kancelarije.

Sa razvojem tehnologije razvija se i domet psihoterapije. Internet tehnologije su (sa malim zakašnjenjem) ušle i u oblast menatlnog zdravlja, a pandemija korona virusa je doprinela tome da se tu i odomaće. Mentalna oboljenja su posebno došla do izražaja tokom pandemije korone, usled stresa koji kriza i novonastale okolnosti donose. Utoliko je važnije bilo da postoji  dovoljno širok opseg mogućnosti psihoterapijskog delovanja, čak i u vremenima kada je neophodno ograničiti socijalni i fizički kontakt. Psihoterapeuti su se tako ad hok suočili sa proširenjem svog tradicionalnog pristupa ponudom rada na daljinu. Iako je među terapeutima isprva postojao oprez po pitanju uvođenja tehnologije u oblast psihoterapije i prelaska sa ličnog i živog kontakta sa klijentom na komunikaciju preko ekrana, iskustvo je pokazalo da smo još jednom imali strah od nepoznatog i da je online psihoterapija ustvari podjednako delotvorna i kada se praktikuje na ovaj način.

Brojne su prednosti online psihoterapijskog rada. U brzom vremenu u kojem živimo način na koji online psihoterapija štedi vreme je neizmeran. Jedna od ključnih prednosti jeste dostupnost i pristupačnost svima, bilo gde, bilo kad i bilo kome. Bez obzira u kojem delu grada / države, čak i sveta se nalazi terapeut sa kojim želite da radite, možete sa lakoćom da se organizujete. Ostajete na svom terenu, na mestu gde se osećate bezbedno i sigurno, tako da je izlaganje minimalno. Mnogi klijenti se osećaju prijatnije u razgovoru preko ekrana nego uživo.

Kao i tradicionalna, i online psihoterapija stavlja poverljivost i zaštitu informacija o klijentu u prvi plan. To znači da Vaši podaci i sadržaj razgovora koje vodite sa terapeutom  ostaju zaštićeni.

Ukoliko se osećate prijatno sa savremenim tehnologijama ili Vam je iz bilo kog drugog razloga online psihoterapija pristupačnija od terapije uživo – zakažite Vašu online seansu!